De lichamelijk, mentale houding en de gezondheid
De levenskrachten versterken door een opgerichte houding
Deel 1: de lichamelijke houding en yoga
Voor ons algemeen welbevinden en de lichamelijke gezondheid is het niet onbelangrijk om eens regelmatig te kijken hoe je zit, staat of wandelt. Ben je in staat om de wervelkolom op te richten of laat je integendeel het lichaam telkens opnieuw inzakken. Als je in staat bent om de rug te rechten tijdens het zitten of wandelen is dit niet alleen mooier om naar te kijken. Dit oprichten is ook belangrijk voor de algemene fysieke gezondheid.
Het lichaam staat onder spanning wanneer het voortdurend ingezakt is. De wervelkolom met de wervels en de tussenwervels ondervinden een aanhoudende druk, wat vroeg of laat onvermijdelijk degeneratieve gevolgen met zich meebrengt zoals bulging, hernia, … Maar ook de ademhaling, het in- en uitademen, wordt moeilijker wat de zuurstofopname en koolstofdioxide afgifte bemoeilijkt. Niet alleen de longen, ook andere organen krijgen minder ruimte om te werken. Denk maar aan de nieren, de maag, de pancreas en de lever waardoor de stofwisseling, het metabolisme, het verwerken van de voeding en de opname ervan in het bloed, onder moeilijkere omstandigheden moet gebeuren. De stofwisseling wordt hierdoor moeilijker. Er wordt letterlijk minder warmte geproduceerd en dit verstoort het regeneratieproces. Regelmatig even letten op de lichamelijke houding is voor de lichamelijke gezondheid heel gunstig.
Bij de yogaoefeningen worden poses ingenomen, dit zijn specifieke lichamelijke houdingen. Bij deze houdingen, asana’s genoemd, wordt de wervelkolom naar voor, naar achter, zijwaarts gestrekt of wordt de wervelkolom in een torsie gebracht. Telkens opnieuw wordt de wervelkolom niet zomaar naar voor, naar achter gebracht of gedraaid. Steeds opnieuw wordt de wervelkolom eerst opgericht, om van daaruit de specifieke houding in te nemen.
Dit oprichten van de wervelkolom heeft vele gunstige lichamelijke gevolgen. De wervelkolom kan hierdoor regenereren en krijgen de organen meer ruimte om te werken. Dit zorgt voor een betere ademhaling, een betere stofwisseling, kunnen de darmen hun peristaltische functie beter opnemen en heeft dit op het zenuwstelsel een rustgevende werking. Kortom, de oprichting of liever de lichamelijk actieve oprichting brengt heel veel lichamelijke voordelen met zich mee.


Bij de hoofd knie wordt de wervelkolom actief opgericht. Deze inzet versterkt de spieren langsheen de wervelkolom en de buikspieren waardoor je de wervelkolom beter kan oprichten. Bij deze oefening moeten de stofwisselingsorganen (nieren, maag en pancreas) intensief werken. Deze intensieve strekking heeft nadien een versterkende en ontspannende werking op de wervelkolom, de organen en op het zenuwstelsel.


De halve maan is een oefening met twee tegengestelde bewegingen. Het bekken met het heiligbeen zinkt naar de grond en de borstwervelkolom richt zich op. De borstkas met het borstbeen wordt op een actieve maar ontspannen wijze opgericht. De heupen, de knieën en de wervelkolom ondervinden een groot voordeel bij deze oefening. Daarnaast is deze opgerichte beweging heel gunstig als je te maken hebt met spanningen bij de nek, de schouders of om te voorkomen dat de borstwervelkolom die zich te veel naar beneden richt, de zogenaamde kyfose. Deze rugwaartse beweging opent de borstkas, opent de sleutelbeenderen, zorgt voor een betere en lichtere ademhaling en verlicht de spanningen in de borstwervelkolom.
Bij deel 2 komt de mentale houding aan bod.